Van waterstand tot wegenplan: waarom onderzoek onmisbaar is voor De Hoven Noord
Afgelopen zomer en najaar zijn er al op diverse plekken onderzoeken gedaan in De Hoven Noord. Er reden busjes rond en mensen waren aan het graven in de akkers. Waarom is dat eigenlijk? Wat wordt daar mee gedaan? Daarom dit keer een interview met Twan Temminghoff coördinator onderzoeken voor De Hoven Noord.
Van bodem tot bouwplan
In De Hoven Noord wordt hard gewerkt aan de nieuwbouwplannen. Voordat de bouw kan beginnen, moeten er verschillende onderzoeken worden gedaan. Twan Temminghoff is projectleider bij StadLandWater en werkt voor de gemeente Zutphen. Hij zorgt ervoor dat deze onderzoeken goed en op tijd worden uitgevoerd.
Wat doe je voor De Hoven Noord?
“De gemeente Zutphen heeft ons gevraagd om de onderzoeken te regelen die nodig zijn voor het omgevingsplan. Ik werk samen met specialisten, zorg dat alles op tijd gebeurt en houd het overzicht. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn heel belangrijk, want ze vormen de basis voor het omgevingsplan. Dit plan bepaalt waar en hoe gebouwd mag worden, rekening houdend met de bodem, natuur, water en verkeer. Zonder deze onderzoeken kunnen we geen goed plan maken.”
Waarom zijn deze onderzoeken nodig?
“Voordat we kunnen bouwen, moeten we zeker weten dat het veilig en verantwoord is. We kijken bijvoorbeeld of de bodem geschikt is en of het grondwater geen problemen geeft. Ook onderzoeken we of er bijzondere dieren of planten in het gebied zijn en of er waardevolle archeologische vondsten kunnen liggen. In de vorige nieuwsbrief hebben we al een kijkje in de keuken genomen bij de archeologie. Dit is dus een mooi voorbeeld van het echte veldonderzoek, als onderdeel van alle onderzoeken die Twan coördineert.
Verder meten we het terrein in en kijken we naar mogelijke belemmeringen, zoals kabels en leidingen of ongesprongen explosieven uit het verleden. Zeker ook in dit gebied erg belangrijk want we weten dat hier in de oorlog stevig gevochten is. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat als er ooit bij je nieuwe huis een zandbak in je tuin staat, er alsnog ‘iets uit de oorlog zou kunnen ontploffen’. Tot slot onderzoeken we de invloed van de nieuwbouw op verkeer, parkeren en stikstofuitstoot. Ook dit laatste is natuurlijk een heel belangrijk onderwerp waar je iedere dag alles over kunt lezen in de krant.”
Hoe helpen deze onderzoeken bij de plannen?
“De onderzoeken geven ons belangrijke informatie over het gebied. Sommige, zoals bodem- en archeologisch onderzoek, moeten we vroeg uitvoeren. De uitkomsten kunnen namelijk invloed hebben op het ontwerp van de wijk. Ook het waterhuishoudkundige onderzoek is belangrijk, omdat we moeten weten hoe water in het gebied blijft of wordt afgevoerd. Andere onderzoeken over verkeer, parkeerbehoefte en stikstof, hebben we ook echt nodig bij het aanvragen van vergunningen.
Hoe pak je dat aan?
“We doen twee soorten onderzoeken: veldonderzoek en bureauonderzoek. Bij veldonderzoek gaan specialisten naar buiten om bijvoorbeeld grondmonsters te nemen, archeologische proefsleuven te graven of de waterstand te meten met peilbuizen. Bij bureauonderzoek gebruiken we bestaande gegevens en computermodellen, bijvoorbeeld om te berekenen wat de gevolgen zijn voor het verkeer en de natuur. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt en op tijd klaar is.”
Een mooi voorbeeld van veldonderzoek: de digitale terreinmeting.
Twan vertelt: “Een landmeter gaat onder andere met een speciale GPS op een lange stok het gebied in om alles nauwkeurig in kaart te brengen. Hiermee worden de hoogtes en afstanden tot op circa 2 centimeter precies gemeten. Dit gebeurt alleen in het gebied waar woningen komen. De metingen worden daarna gebruikt als basis voor het stedenbouwkundig ontwerp. Zo sluiten de nieuwe gebouwen en wegen straks perfect aan op de bestaande hoogtes in het gebied.”
Wat gebeurt er met de resultaten?
“De resultaten helpen bij het maken van het omgevingsplan. Stel dat we vervuilde grond vinden, dan moeten we eerst maatregelen nemen voordat we kunnen bouwen. Als er bijzondere dieren of planten in het gebied zijn, dan moeten we daar rekening mee houden. Vinden we oude resten in de grond, zoals een vesting of loopgraven, dan passen we de plannen misschien aan. En als blijkt dat er te weinig parkeerplaatsen zijn, dan zorgen we voor een betere oplossing.”
Kunnen de uitkomsten van de onderzoeken het project veranderen?
“Ja, dat kan. Bijvoorbeeld als er bijzondere archeologische vondsten aangetroffen worden of denk bijvoorbeeld aan mogelijke risico’s met ongesprongen explosieven. Ook bodemkwaliteit, waterafvoer en de gevolgen voor verkeer en natuur kunnen invloed hebben op het ontwerp. Daarom is het zo belangrijk om deze onderzoeken zorgvuldig uit te voeren en de resultaten goed te gebruiken bij de plannen.”